Näin kohuviestien julkaiseminen yritettiin estää!

Helsingin käräjäoikeus on antanut päätöksensä ulkoministeri Ilkka Kanervan ja tanssija Johanna Tukiaisen välisen tekstiviestiliikenteen julkaisemisesta. Oikeus siirsi koko asian käsittelyn, kunnes Hymy on esittänyt asiasta oman lausuntonsa. Tämä merkitsee sitä, että Hymy-lehden seuraava numero ilmestyy normaalisti 2. huhtikuuta.

Tukiainen vaati väliaikaista turvaamistoimea, jotta tekstiviestejä ei julkistettaisi. Perustuslaki ei kuitenkaan tunne ennakkosensuuria.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestikohu sai kiirastorstaina klo 16 jälkeen yllättävän käänteen, kun asianajaja Markku Kiikeri lähetti Hymyn päätoimittajalle tekstiviestin, jossa ilmoitti lähettäneensä tälle ”tärkeän sähköpostin”. Hymyn päätoimittaja pääsi lukemaan sen tosin vasta viikkoa myöhemmin.

Kiikeri ilmoittautui erotiikkatanssija Johanna Tukiaisen asiamieheksi ja ilmoitti Tukiaisen peruvan Hymyn kanssa tekemänsä yksinoikeussopimuksen, jonka perusteella ulkoministeri Kanervan hänelle lähettämät viestit sekä myös puhelin, johon viestit on lähetetty, siirtyivät Hymy-lehden haltuun julkaisemista varten. Samalla Kiikeri ilmoitti Tukiaisen palauttavan jo saamansa haastattelupalkkion sekä maksavan lisäksi sopimukseen merkityn 10 000 euron sopimussakon sopimusrikkomuksesta.

Sopimussakko ei kuitenkaan ole väline sopimuksen purkamiselle vaan sen pitämiselle.

Hymyn haastattelemat sopimusoikeuden asiantuntijat pitävät mahdottomana sitä, että toinen osapuoli rikkoo jo tehdyn sopimuksen ja vaatii sitten vielä sen mitätöimistä. Sellainen ei ole sopimusoikeudellisesti mahdollista.

Vielä asianajajan yllätysviestiä edeltävänä keskiviikkoiltana Johanna Tukiainen oli lähettänyt Hymy-lehdelle itsestään suuren määrän kuvia, joita hän toivoi kuvitukseksi Hymyn huhtikuun numerossa ilmestyvään juttuun.

Uusin käänne asiaan tuli, kun Kiikeri ilmoitti eilen tehneensä Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen, jonka tarkoituksena on estää tekstiviestien julkaiseminen. Hymy-lehdellä on aiempaa kokemusta ennakkosensuurin yrityksistä, sillä vuonna 2002 liikemies Antti Piippo yritti estää ei vain Hymyä vaan koko Yhtyneitä Kuvalehtiä kirjoittamasta naisystävästään Johanna Paulapurosta. Turvaamistoimipäätös todettiin silloin perustuslain vastaiseksi – Suomessa ei tunneta ennakkosensuuria.

Hymy ei lähde arvailemaan, mistä Johanna Tukiaisen mielenmuutos ja asianajaja Markku Kiikerin toiminta asiassa johtuu.

Teksti: Hymy
Avainsanat: Ilkka Kanerva, Johanna Tukiainen, Markku Kiikeri, tekstiviestit

Kommentit

Oma kommentti