Lasse Lehtinen: ”Iso maha on tyhjänä ruma”

16.11.2009

Lasse LehtinenLasse Lehtisen mukaan kaikki mikä on terveellistä, maistuu pahalta ilman kermaa!

Tunnettu herkkuherra ja kirjailija Lasse Lehtinen on valmistanut viikonloppuna maksalaatikkoa – rusinoilla totta kai – ja kuvailee sen herkullisuutta monisanaisesti.

– Kotiruuat nousevat arvoonsa kun nostalgiset, herkuttelevat herrat vaativat niitä ravintoloissa. Palacessa sai tilattaessa aina maksalaatikkoa ja läskisoosia, Lehtinen sanoo.

Hän lähettää kiitokset Berlusconille ja Chiracille, jotka ”tölvivät ja panettelivat suomalaista ruokaa niin, että nuoret keittiömestarit Suomessa skarppasivat”. Suomen ollessa EU:n puheenjohtajamaa Euroopan kronkelit pomot saivat henkeäsalpaavan hyvää ruokaa. Ärsytys toimi.

Kodeissa ei sen sijaan ole tapahtunut minkäänlaista valaistumista – suomalaiset haluavat syödä nopeasti, helposti ja halvasti. Kotiruuat ovat eineksiä, vaikka niiden pitäisi olla viikon kohokohta.

– On hieno tunne, kun on alusta asti itse valmistanut hernekeiton. Ensin liottanut herneitä yli yön, hankkinut sian potkan, ja kypsentänyt keiton isossa padassa hitaalla lämmöllä. Sitten kutsutaan ystävät syömään. Euroopassa kotiruoka on aina ollut juhla, Lehtinen tietää.

– Missä ovat verilätyt? Ennen kaupoissa oli ikkunassa kyltti, että täältä saa tuoretta verta, hän purnaa.

Rapeat verilätyt kun ovat yksi parhaista ruuista, mitä Lehtinen tietää.

SillijäätelöSillijäätelö (neljälle)

100 g matjessillifileetä liemineen
pieni sipuli
rouhittua valkopippuria
hienonnettua ruohosipulia
1 dl smetanaa
2 dl kuohukermaa

Leikkaa sillit rusinankokoisiksi palasiksi. Hienonna sipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää smetana ja kääntele muut ainekset varovasti sekaan. Mausta silliliemellä. Kaada pikku kulhoon, josta voit helposti ottaa paloja tai kumota sellaisenaan tarjoiluvadille. Pakasta ja tarjoa seuraavana päivänä uuniperunoiden kera.

Läskisoosi kolmelle isolle miehelle

Läskisoosi

1 kg rasvaista siankylkeä
vehnäjauhoja
silputtua sipulia
vettä
jauhettua valkopippuria tai kokonaisia maustepippureita

Leikkaa nahaton kylki 3-4 mm paksuisiksi viipaleiksi ja ruskista ne pannussa. Siirrä rapeat kylkiviipaleet toiseen astiaan, suolaa ne. Lisää pannuun jäävään rasvaan jauhot ja ruskista ne huolellisesti sekoittaen vaaleanruskeiksi, likipitäen Tina Turnerin värisiksi. Lisää sipuli ja jatka ruskistamista, kunnes sipuli on kullankeltaista. Varo polttamasta liian kuumalla pannulla. Lisää kiehuvaa vettä tomerasti sekoittaen, kunnes kastike on sopivan paksua. Yhdistä lihat ja kastike. Keitä miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa. Älä anna palaa pohjaan.

Neiti Järvisen juustotorttuNeiti Järvisen juustotorttu

200 g Digestive-grahamkeksejä
75 g sulaa voita
200 g Philadelphia-tuorejuustoa (ei Hovijuustoa)
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
½ sitruunan mehu
½ appelsiinin raastettu kuori
1 dl kuohukermaa
vadelmahilloa

Jauha keksit tai murskaa ne. Sekoita jauhetut keksit ja sula voi. Painele seos torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita mukaan juusto. Mausta vanilliinisokerilla, sitruunamehulla ja appelsiininkuorella.

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita juustoseokseen. Kaada täyte murumassan päälle. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt. Tarjoile vadelmahillon kera.

Teksti: Pirkko Arstila

Kuvat: Miguel Vera

Lähetä juttuvinkki ja tienaa 5000 €